Nemokami pratybu atsakymai, Pagalba mokiniui - Straipsniai: Knygos "Kur keliauji, debesėli?" recenzija Top  


Nemokami pratybu atsakymai

Pratybu atsakymai Nemokami pratybu atsakymai Konspektai

DIDŽIAUSIA PRATYBŲ ATSAKYMŲ SVETAINĖ!

Tai didžiausia Lietuvoje nemokamų pratybų atsakymų svetainė. Moksleivis užsukęs čia, negali aklai nusirašyti, atvykęs čia jis turi tiesiog pasitikrinti jau atliktus namų darbus!

Pratybu atsakymai

Rūšiavimas pagal dalykus

Knygos "Kur keliauji, debesėli?" recenzija
Šie metai Zitai Gaižauskaitei prasidėjo gražia gaida – ką tik pasirodė jos kūrybos rinktinė „Kur keliauji, debesėli?“ (Aušra, 2008). Kaip sako pati autorė, leidiniu esanti labai patenkinta, tai yra jos svajonių išsipildymas, svarus dailininkės Alfredos Steponavičienės ir redaktorės Dovilės Zelčiūtės darbas.



Rinktinėje vaizduojamas žvėrelių ir kasdienių stebuklingų nutikimų pasaulis. Patraukia nesudėtingos situacijos ir veikėjai. Dažnai eilėraščiai pateikiami klausimų forma – tai skatina vaiką mąstyti. Tolygi, nestringanti eilėdara, eilėraščiai nesunkiai įsimenami, vaikai juos noriai deklamuoja. Kūrinėliai lyriniai, apdainuojantys gamtos grožį, žmogaus ir jį supančio pasaulio santykį. Atgyja daiktai, gamtos reiškiniai ir gyvūnai prabyla netikėtai skambiais dialogais. Taip vaikas supažindinamas su margaspalviu gyvenimu. Rinktinėje spausdinami geriausi autorės kūrinėliai, buvę išbarstyti bene dvidešimtyje plonučių knygelių, ištiso dvidešimtmečio kūrybinis darbas. Jie skirti 6-10 metų vaikams. Tiems, kurie dar tik pradeda pažinti raideles, reikės tėvelių, mamyčių ar broliukų pagalbos, vyresni vaikai patirs skaitymo malonumą, kuris gal pakeis ir kompiuterių ekranus.



Galėčiau pridurti, kad autorė dažnai keliauja po Lietuvą, su savąja kūryba aplanko pačias atokiausias ne tik Aukštaitijos, Dzūkijos, bet ir Žemaitijos mokyklas. Tai tapo Zitos gyvenimo būdu. Kelis kartus teko su ja lankytis Kauno bei Kaišiadorių rajono mokyklose ir man. Patyriau, kad ji ten visų laukiama, o poetės mokėjimas bendrauti su mažaisiais tiesiog užburia, primena spektaklį, kuriame į diskusiją apie gėrį ir blogį įtraukiami visi vaikai.



Rinktinėje penki skyriai. Su mažuoju skaitytoju autorė bendrauja minėdama paprastutes, vaikų poezijoje dažnai sutinkamas situacijas. Knygos veikėjai – sraigė, nešanti savo namelį, šokančios varlės, smuikuojantis žiogas, voverė, lapė, voras, ežys, žaltys, mažasis skaitytojas kviečiamas ir pats dalyvauti aprašomame gyvenime. Sukuriama skambi įvykio, ritmo ir rimo simfonija.



Tu labai gražiai miegi.

Ką sapnelyje regi?

Gal zuikutį nulėpausį?

Jeigu vysies – pasigausi.



(„Ką sapnelyje regi“)



Skaitydamas eilėraščius vaikas sutiks uodą, kuris prausė musę, ežiuką, kalbantį su medžiu, voveraitę, supančią mažąją dukrelę, ir dar visą tuziną girios gyventojų, į kurių lūpas Z. Gaižauskaitė įdėjo savo išmintį.



Tarp dviejų pušų, giraitėj,

Supa lopšį voveraitė.



Ir niūniuoja: čiūčia lylia...

Auk, užauk greičiau mažyle!



Tau viršūnėje lazdynai

Aukso riešutus nokina...

(„Voveraitė“)



Pagirtinos poetės pastangos prijaukinti ir sušildyti vaikus supantį pasaulį. Tam Z. Gaižauskaitė pasitelkia gamtos reiškinius, o aprašoma jauki kasdienybė saugo jaunąjį skaitytoją nuo žeidžiančios aplinkos. Geroji aplinka – bundantis pavasaris, žydinčios rasos, net juoda naktis:



Virš medžių pakibo

Rausva pilnatis.

Aš – tavo ramybė,

Aš – tavo naktis.



Aš vaikštau be kojų,

Skrendu be sparnų.

Žvaigždes išdėlioju

Ant tavo delnų...



(„Naktis“)



Suprantama, rinktinėje radau keletą eilėraščių, kurių šioje knygoje galėjo ir nebūti, kaip ir nepelnytai neįtrauktų į ją. Tačiau kiek galvų, tiek nuomonių. O išvada paprasta: „Kur keliauji debesėli?“ – viena gražiausių ir vertingiausių Kauno vaikų rašytojų knygų.



Superkami pratybų atsakymai!